Cum să te transformi în Super-Productiv

Ai suferit vreodată sau suferi de supraîncărcarea și copleșirea cu informații?

Dacă răspunsul tău la întrebare este da, iată aici rezolvarea magică, este vorba despre Mind Mapping sau Cartografierea Minții tale.

Aceasta este cea mai bună metodă pe care am descoperit-o și pe care o folosesc din plin.

Ce este un mind map?

”Mind Mapping” este o metodă de reprezentare grafică a ideilor și conceptelor.

Este o unealtă de gândire structurală vizuală ce te ajută la organizarea și reținerea ușoară a informațiilor.

Te ajută să analizezi mai bine, să înțelegi mai bine, să sintetizezi, să îți amintești și te ajută să generezi idei noi.

La fel ca în cazul oricărei idei geniale, puterea mind mapping-ului constă în simplitatea ei.

Iată cum arată un Mind Map:

După cum poți observa, are un punct central, care este ideea principală, și are ramuri colorate, cu idei, cu structuri, cu imagini, cu cuvinte, cu linii, culori, care te ajută foarte mult să ții minte, să generezi, să structurezi, să iei toată informația din minte să o pui pe hârtie și să o poți analiza în ansamblu.

mind map

Cum poți să folosești?

Care sunt uneltele?

Eu utilizez cel mai frecvent pentru a crea un mind map FreeMind (pentru desktop)  și MindMeister (varianta online), iar dacă dorești mai multe informații poți merge aici și aici, unde vei găsi o listă disponibilă pentru descărcare.

Iar dacă vei căuta pe google, pe Wikipedia, vei găsi o listă întreagă de astfel de instrumente pe care chiar te îndemn să le studiezi pentru ca marea majoritate dintre ele au demo și te pot ajuta să îți dai seama care ți se potrivește și pe care să o alegi.

Exemplu Real

mind map

Iată aici un exemplu real de mind map în FreeMind.

Dacă te duci în dreptul fiecărei căsuțe din aceste ramuri, ele se vor extinde și-ți vor arăta structura integrală a acelei ramuri.

Aici, în MindMeister, la fiecare ramură apare câte un plus, care, accesat, extinde fiecare ramură până la cel mai detaliat punct posibil.

mind map

De exemplu, dacă citești o carte și vrei să scoți un rezumat din ea, pui în centru titlul cărții, subiectul, începi să o scrii pe capitole și îți faci un conspect al acestei cărți.

La sfârșit, vei avea un astfel de ”arbore” care te va ajuta ca, doar dintr-o privire, să înțelegi cartea, să poți să vii cu idei și analize noi, să o simți mai bine.

Ca un exercițiu pentru tine, te rog să-ți faci propriile cercetări pe internet și să alegi cea mai bună soluție pentru tine.

Poți să începi cu lista de software de pe Wikipedia pe care ți-am propus-o pentru analiză.

Majoritatea dintre soluții au demo disponibil, așa că aș sugera să testezi înainte de a alege.

În final, aplică toate aceste informații în afacerea ta!

Mai multe exemple și detalii, găsești în cursul meu, Cum să îți Construiești o Afacere Durabilă și Profitabilă prin Sistematizare și Automatizare, disponibil în variantă DVD cu un click aici.

X

Ti-ai uitat parola?

Creaza-ti cont aici