4 CERINȚE OBLIGATORII PENTRU PROPRIETARII DE MAGAZINE VIRTUALE

Ultimele statistici arată că în anul 2014, din cei aproximativ 19,5 milioane de români, 10 milioane aveau deja conexiune la internet și 9 milioane aveau conexiuni la internet de pe telefoanele mobile, prin urmare și piața vânzărilor de produse și servicii pe internet a urmat un trend ascendent și arată o creștere continuă și în prezent.

Odată cu această oportunitate, au apărut tot mai multe magazine virtuale și tot în 2014, au fost oficial înregistrate peste 5 mii de magazine virtuale.

Dacă ai o afacere offline în care vinzi produse în magazinul tău și/sau prin depozite,  și te gândești să începi să vinzi la nivel național, poate chiar european, prin intermediul internetului și a unui magazin virtual, iată patru cerințe minime legale pe care ar trebui sa le știi înainte să îți faci un magazin virtual:

magazine virtuale

1. De ce fel de autorizație am nevoie pentru a deschide un magazin online?

Nu este nevoie de autorizație pentru a-ți deschide un magazin online.

Dacă ești persoană juridică, PFA etc. trebuie să adaugi un nou cod CAEN firmei tale și anume 4791, care se referă la comerțul cu amănuntul  prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

Poți adăuga acest cod CAEN prin completarea unui formular tip pe care îl vei depune la Registrul Comerțului. Pentru mai multe detalii despre documentație click aici.

Dacă vrei să vinzi prin intermediul unui magazin online ca persoană fizică, ai de asemenea nevoie de înregistrare la Registrul Comerțului, număr de înregistrare pe care ulterior va trebui să-l afișezi pe site.

2. Ce informații trebuie să apară într-un loc vizibil pe site pentru a nu risca amenzi?

- numele sau denumirea furnizorului de servicii

- domiciliul sau sediul furnizorului de servicii

- numărul de înmatriculare la Registrul Comerțului

- CUI

- tarifele cu menționarea unor eventuale scutiri, includerea sau neincluderea TVA-ului, plus valoarea cheltuielilor de livrare, dacă este cazul

- autorizație de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru că vei deveni agent de prelucrare a datelor în momentul în care vei solicita informații despre client. Notificarea către autoritate este gratuită și disponibilă aici

- pe prima pagina a site-ului (pe home page) trebuie să existe un link către adresa oficiala de web a Autoritatii Naționale pentru Protecția Consumatorilorwww.anpc.gov.ro

3. Cum se face contractul cu clienții?

Se poate face un contract general  care să fie prezentat într-un loc vizibil în magazin, de obicei este cel numit ”Termeni și condiții”.

Acesta trebuie să cuprindă:

- modalitățile de comandă

- drepturile și obligațiile părților

- modalitățile de plată

- cum se face livrarea

- posibilitățile și termenul de returnare a produselor

4. Cum se face plata fără a fi necesară casa de marcat?

- prin transfer bancar

- prin plata cu cardul

- prin intermediul unei firme de curierat care emite chitanță către cumpărător, după care să transfere banii în contul firmei tale. În acest caz, firma de curierat va încasa banii pe baza unei chitanțe proprii emise în baza facturii făcute de către firma ta ”Chitanță ramburs cont colector”, având ca mențiune ”Ramburs la factura nr. .../din data de ... (factura emisă de tine) pentru clientul expeditor...(tu)”. Dacă va face firma ta livrarea unei persoane fizice, va trebui să ai casă de marcat și să emiți bon fiscal.

Știind toate acestea, nu-ți mai rămâne decât să îți creezi  personal magazinul virtual, dacă ai cunoștințe în domeniu  sau să angajezi niște profesioniști să se ocupe de toate aspectele tehnice pentru tine.

Linkuri utile legislație:

Nu contacta încă nicio firmă cu care să-ți faci magazinul virtual, până când nu vezi acest scurt video cu informații utile cu cifre și statistici și până nu îți descarci gratuit raportul e-commerce cu studii de caz aici.

X

Ti-ai uitat parola?

Creaza-ti cont aici